Cases: Præmature Børn og Sarte Spædbørn
Cases: Præmature Børn og Sarte Spædbørn

En sundhedsplejerske fortæller:
Jeg har prøvet kugledynen på 5 præmature børn .
Flere af børnene havde OVERRASKENDE god effekt af dynen.
Det første barn er en præmatur dreng fra uge 35, men han har også spasticitet. Han var den første jeg prøvede præmaturdynen af på, og vi var alle målløse over at han sov 9 timer i træk den første nat han fik den på. Det havde han aldrig gjort før. Det vakte stor forundring og glæde hos familien og hos mig som sundhedsplejerske. Han har nu fået den bevilget som hjælpemiddel.

Jeg har også afprøvet dynen på trillinger født i uge 32, som skiftevis havde problemer med uro. De havde god effekt af babydynen. Der er blevet bevilget én dyne til alle tre børn. Børnene afprøvede en præmaturdyne i starten, men har fået bevilget en Juniordyne, idet de nu er blevet større.

En virkede den ikke på - det var også ganske lidt hun var født før tid.

En sundhedsplejerske skriver:
Anna er en pige, født i uge 37. Var rolig/nem første 2-3 uger, derefter tiltagende urolig med skrige ture som blev ”diagnosticeret” kolik (egen læge, kiropraktor, zoneterapi). Pigen er nu 6 uger (den 2.februar, 2004) og har ikke kolik-skrigemønster mere; men hun er meget urolig, grædende og meget anspændt motorisk, synes jeg (har f.eks. meget anspændte lægmuskler, som jeg slet ikke kan få til at slappe af, selv med blid berøring/massage), vil slet ikke ligge på maven. Hun har meget svært ved at slappe af og falde i søvn, og hun sover kun roligt og sammenhængende i 3 timer én gang i døgnet, når hun er puttet godt ned i barnevognen.
Den resterende del af døgnet er hun stort set kun rolig når mor eller mormor går rundt med hende og holder/putter hende godt ind til sig. Hun virker sulten, men sutter ikke særligt godt, afbrydes let, bliver let ”irritabel”. (alt med mad, kolik-aflastning, m.m., som traditionelt hører til mit fag, har vi drøftet).

Status efter at have lånt kugledynen (babydyne) i 1 måned: Anna har været syg i nogle dage - er i bedring i dag glad og pludrende. Er sikkert over perioden med kolik da hun ikke har symptomer mere. Motorisk udvikling er god, muskeltonus (mere) normal i forhold til alder, bevægelser meget mindre "hyperaktivt" & "tvangsprægede" og mere viljestyrede/ målrettede (igen ift. alder). Har aftalt at hun ikke må overstimuleres.
Den sidste uge er Anna, i følge moderen, blevet glad for at sove med kugledynen hvor hun ellers har afvist den, og er begyndt at sove flere timer i døgnet og tidligere om aftenen.

En sundhedsplejerske fortæller:
Evy (fødselsvægt 1625, vægt ved afprøvning 3800 g.) bruger sin babydyne som er syet efter præmaturprincippet (25 mm kugler) om natten og når hun sover udenfor i barnevognen. Fra første dag sov hun 1 time længere mellem måltiderne. Hun sover fra tre til fem timer. Mor er godt tilfreds.

En mor til for tidligt fødte tvilling fortæller:
Som mor til et par præmature tvillingedrenge, vil jeg gerne fortælle om vores "redning".
Da vi 5. marts 1997 fik Emil og Mikkel på 2020 g og 1300 g, var det 7 uger før planen. I forvejen havde vi Nikolaj på 4½ og Katrine på 2½ år. Med sådan en flok siger det sig selv, at hverdagen kræver en god portion energi og overblik.
Efter en del startvanskeligheder fik vi drengene hjem. Mikkel fik lyskebrok, der krævede operation, men så troede vi også, vi var igennem.
Emil udviklede sig fint, men Mikkel haltede hele tiden bagefter. Jeg fik orlov efter § 48 for at give ro til deres udvikling.
Mikkel brød sig ikke meget om kropskontakt, han var meget motorisk urolig, havde et hektisk bevægemønster og sov meget lidt (vågnede 10-15 gange om natten).
Januar 1998 formidlede sundhedsplejersken så kontakt til kommunens ergoterapeut. Hun starter op med nogle øvelser for at stimulere Mikkels sanser. Specielt lægger hun vægt på hans berøringssans, bl.a. forsøges babymassage. Det hjælper lidt men han er stadigvæk hektisk, urolig og ønsker ikke direkte kropskontakt.
Sidst i februar hører vi via ergoterapeuten om kugledynen. Jeg er sygeplejerske og noget konservativ i forhold til behandlingsmetoder, men på det tidspunkt var jeg parat til hvad som helst - heldigvis.
Vi fik dynen på prøve i 14 dage. Første gang Mikkel fik den på skreg han, så den krævede lidt tilvænning og tålmodighed, men i løbet af 2 døgn accepterede han den, og jeg fik min første nattesøvn i næsten et år – vidunderligt.
Da vi fik den kunne Mikkel ikke koncentrere sig, hans bevægemønster var meget hektisk, og han var kun nået til at ligge på gulvet og trille rundt.
I løbet af den første uge faldt han til ro, lærte at sidde op og var knap så krævende om natten.
15 måneder gammel er han næsten alderssvarende. Han elsker en god knusetur, opsøger selv kropskontakt. Han er en glad, mild lille fyr med masser af mod på livet. Sidst men ikke mindst har han fået et normalt søvnmønster.

En Neonatalafdeling beretter:
Tea var meget præmatur (født uge 26, +2 dage, fødselsvægt 700g) og urolig.
Tea vejede 1627 gram, da dynen blev taget i brug. Teas mor var først skeptisk, men blev hurtig glad for dynen. Teas mor og sygeplejerskerne har observeret effekten af dynen.

Teas mor har skrevet: ”Jeg har nu brugt kugledynen i næsten 7 uger, og har været meget overrasket over dens effekt. Jeg føler, at dynen falder bedre ned rundt om Tea, og giver en synlig bedre tryghed, hvor de almindelige dyner ligesom ”svæver” over hende. Dynen er også lettere at forme efter behov (for eksempel kan hun pakkes godt inde og stadig have ansigtet fri), hvilket igen giver tryghed. De almindelige vat-dyner er mere stive.
En anden fordel er det to forskellige sider (Thinsulate/bomuld)! I begyndelsen, hvor Tea helst skulle ligge med så lidt tøj på som muligt, kunne hun undvære en varmemadras, hvis kugledynens varme side vendte nedad. Men nu, hvor hun ligger med tøj, er den tynde side ideel.
Jeg synes, at kugledynen har givet min datter den tryghed hun har brug for, for at hun kan finde tryghed i vuggen.”

En Neonatalafdeling melder tilbage:
Vi har prøvet dynen af både på præmature og mature børn.
Vores erfaring med de præmature har primært været hos de børn som har haft svært ved at holde varmen. Vi har i hvert fald erfaret at vi ofte har kunnet undvære en varmemadras hos en stor del af de små præmature som kommer i vugge, samtidigt har vi også kunnet mærke, at den stor del af de små finder ro ved at blive puttet med kugledynen, formentlig på grund af den omsluttende effekt dynen har.
Vi har desuden et par gange prøvet dynen af på store mature børn, den ene gang på et asfysksi barn som var meget uroligt og grædende, og den anden gang på et cerebralt irritabelt barn med en kromosom defekt. Begge gange med god effekt, hvor den omsluttende effekt har virket meget beroligende på barnet.
Vi vil gerne købe nogle dyner i præmatur-størrelsen samt babydyner med de mindste kugler, idet præmatur-dynen kan være lidt svær at putte et stort maturt barn med.

En Neonatalafdeling fortæller:
En meget lille dreng, som er kommet ud af kuvøsen har et formindsket iltforbrug, når han får lagt kugledynen til præmature børn over sig. Han virker mere rolig og veltilpas.

Freelance ergoterapeuten fortæller:
Dynen har en god effekt på børn med uro- og søvnproblematikker, sanseforstyrrelser (eksempelvis sensory defensiveness), og motoriske vanskeligheder, som skyldes nedsat kropsfornemmelse eller fysiske handicaps. Spasmer kan også afhjælpes. Dynen kan bruges fra barnet er spæd.
Jeg har også brugt kugledynen på præmature børn med maveproblemer og uro. To måneder efter fødslen havde pigerne endnu ikke har etableret noget søvn og spise mønster. Begge pigerne var lidt skæve i ryggen og spændte i kroppen. De græd meget og reagerede kraftigt på lyde og andre sansestimuli. Efter at have brugt dynen én uge, begyndte pigerne at sove flere timer i træk. Pigen som var størst ved fødslen, men som ellers var blevet overhalet af sin mindre søster, begyndte at sove mere og tage så meget på i vægt, at hun til sidst overhalede sin tvilling i vægt. Afprøvningen er endnu ikke færdig.
Protac design, develops and manufactures a variety of unique sensory integration products that serve the need of people with physical disabilities and sensory impairments.

 

Back to Top